onsdag, september 10, 2008

Jeg har oprettet Facebookgruppen "Facebook ud af medierne", med følgende beskrivelse..

Vi er nået dertil, hvor Facebookgrupper fylder for meget i mediebilledet. Grupper på Facebook er blevet en mulighed for medierne til at lodde folkestemningen, eller understrege pointen i deres historier, uden at resultatet nødvendigvis afspejler virkeligheden. Derfor kan man nu dagligt opleve nyheder i medierne, der kan koges ned til: ”Vi kan på Facebook se, at folk er imod at man kan blive slået/stukket/kørt ned og vi kan se at folk er utilfredse med den straf gerningsmændene får for det. Eller Facebookgrupper om ting, der skal lukkes, genåbnes, genindføres eller afskaffes.

Om det er kapløbet mellem to Facebookgrupper om hvorvidt man skal, eller ikke skal sige undskyld til Muhammed, eller om det på den ene side er smædekampagner mod statsministerfruens rolle i Vild Med Dans, eller på den anden side moralsk støtte til de danske OL-sejlere i den kroatiske båd. Så finder det vej til nyhederne. I dagens udgave af 24 Timer bruges der spalteplads på at fortælle, at Facebook-gruppen ”Luk Markusholm” på få dage er gået fra 20 til 79 medlemmer. Hvor er nyhedsværdien i det, hvor er relevansen? Er der anden forklaring på at den slags kan finde veje til spalter og skærme, end at det er nemt? For nemt måske? Det er forståeligt, at en branche i knibe, benytter sig af den slags billige tricks, men ville man ikke næsten hellere se spaltepladsen afgivet til reklamer?

Det er konsekvensløst at melde sig ind i en Facebookgruppe, hvor det synspunkt man giver udsagn for at støtte op om som regel kan koges ned til gruppens navn. Ingen diskussion om alternativer, ingen diskussion om konsekvenser, det grupperne lægger op til er som regel knap nok nuanceret nok til at være stillet sort/hvidt op. Derfor denne gruppe. Et fællesskab af folk, der kan mærke deres nakkehår rejse sig og knoer knyttes, hver gang de støder på ordet Facebookgruppe i mediebilledet. En passiv protest, hvor man lader sig skrive op for at give udtryk for sin holdning og lader det blive ved det.

Støt op, hvis du lyster.

Ingen kommentarer: