fredag, januar 01, 2010

Nogen vil givetvis mene, at Oscar Danielsons singer-songwriterpop er en kedelig affære. Men kan man ikke glæde sig over de simple ting i livet, såsom denne fantastiske børneplade for voksne og/eller børn, så er man endnu ikke gammel nok til at gå i barndom.

Geigers anmeldelsessektion gør sig normalt måske nok mest i små udgivelser, men denne gang vender vi bøtten på hovedet og fokuserer et øjeblik på en udgivelse, der mest er henvendt til de små. Og dog. For selvom Det Kostar På Att Vara Barn har undertitlen Oscar Danielson Sjunger För Barn, så gætter jeg på, at det primært er det voksne publikum, der vil få fuldt udbytte af udgivelsen. Det til trods for, at mit skolesvensk efterhånden er så tyndt, at det kun er i fragmenter, at oversættelserne giver sig selv, men hele pladens charme, ro og venlighed går rent igennem uden oversættelse. Den stedvise og underspillede humor kræver det heller ingen rød ordbog at indfange, men netop humorens underspillede karakter kræver det nok en voksenalder at opfange, eller måske blot et meget fremmeligt barn.

Oscar Danielson er ingen novice, når det kommer til børnesange. I 2008 lavede han musik til Riktigt Goda Vänner, et børneprogram, der blev sendt på den ene af svensk nationalradios kanaler. Til programmet indspillede han også "Jag Kan Själv", der nu har fundet vej til Det Kostar På Att Vara Barn. Jag Kan Själv ligger yderst i det ene af de to spor, som Det Kostar På Att Vara Barn har placeret sig i. Det er en funky sag, der får én til at sende en venlig tanke til Jamiroquai, Brand New Heavies og hvem, der ellers gennem forgange år har betrådt den gråzone, hvor funk og pop mødes, og sige: se, bare fordi det er funky, behøver det ikke være klistret.

Kender du til Oscar Danielson så forvent det forventelige, kender du ham ikke, så indstil dig på, at det forventelige er et behageligt indspark fra en mand, der over en lille håndfuld plader har fundet frem til den form, han mestrer, og som han nu bygger ovenpå, som det passer ham. Det er i rollen som tilbagelænet sangsmed, at Oscar Danielson har sin styrke, og det herfra at pladens andet spor udspringer. Mellem sporene er der trukket en line op, hvor flere af sangene danser frem og tilbage mellem de to stilarter uden at falde ned.

Forvent ingen store armsving eller pludselige bevægelser på Det Kostar På Att Vara Barn. Det er singer-songwriterpop uden den klæge eftersmag betegnelsen normalt udløser, og det er som før nævnt småfunky uden nogensinde at nærme sig slagbasterritorium. Det er også godt, behageligt og veludført. Nogen vil uden tvivl også mene, at det er kedeligt, men op i røven med dem, for kan man ikke glæde sig over de simple ting i livet, såsom denne fantastiske børneplade for voksne og/eller børn, så er man endnu ikke gammel nok til at gå i barndom.

(Oscar Danielson - Det Kostar Pä Att Vara Barn, anmeldt for Geiger)

Ingen kommentarer: