lørdag, marts 20, 2010

Lige så umuligt som det har vist sig at være, at forlige sig "Falling Down a Mountain", lige så let har det været at gå på røven over den tour cd Tindersticks medbragte i Vega. Live at Glasgow City Halls er uhyggeligt godt skåret, både musikalsk, og også nøgternt set ud fra den setliste, der på fornemmeste vis binder fortid og nutid sammen.

Tour cd'er er desværre ikke et fænomen man ser så ofte herhjemme, faktisk har jeg kun oplevet Johnny Madsen gøre det. Han tog uden blusel 120,- spir for en brændt cd med hjemmelavet cover og etiket, og er uden tvivl kommet på den rigtige side 100,- i plus pr. solgt cd, der igen uden tvivl er røget forbi skattefars næse. Det rent økonomisk-etiske i det, kan vi altid diskutere, men som en mulighed for ekstra indtægt er mulighederne store. Oplaget styrer man selv, og arbejdsindsatsen pr. fremstillet eksemplar er også minimal. Cody er et udemærket eksempel. De har igennem det forgangne år udvist en ganske heftig touraktivitet, hvilket forhåbentlig mere end en gang er blevet optaget og gemt for eftertiden. Jeg har købt såvel plade, som ep, og havde gerne mere med dem stående på pladehylden derhjemme, men der er ikke mere at komme efter, og derfor ingen grund til at kaste flere penge efter dem efter koncerten. Lavede de nu en tour cd rummende en tidligere koncert, så købte jeg den naturligvis gerne, og gætter på, at endnu flere ville springe på, hvis den var eksklusivt tilgængelig til koncerterne, og derved en købsmulighed, der kun forelå her og nu. På deres hjemmeside tæller jeg 27 koncerter i perioden 22. februar - 22. maj, og med bare en håndfuld købere pr. aften, og en fortjeneste på 50,- pr. stk. - så ligger der små 7.000,- og venter. Det er måske nok et forsimplet regnestykke, og måske sulter musikere slet ikke nok til at den slags er interessant, men som et middel til at please sit publikum, og smide en ekstra skilling i tourkassen er det oplagt.

Med den musikøkonomiske forelæsning af vejen, kan jeg svært anbefale eventuelt interesserede at hente Tindersticks seneste tour-cd - Live at Glasgow City Halls, 5th October 2008 og skrue op.

5 kommentarer:

Søren Nielsen sagde ...

Hmmm, jeg opdagede naturligvis ikke, at Tindersticks havde medbragt en tour-cd, så tak for linket :).

Og enig vedrørende betragtningerne om sådanne udgivelser. Jeg har aldrig helt forstået, hvorfor kunstnerne ikke benytter sig mere af dette. Arbejdsindsatsen er minimal, musikken bliver jo spillet og kunden af glad og tilfreds.

Martin Petersen sagde ...

Jeg tror vi bliver mere enige om tour cd'en, end vi var om koncerten. Det er virkelig gode sager. Og m.h.t. det andet, så må vi barrikaderne. Hvis du samler en pøbel, så forfatter jeg nogle slagord!

Peter H. Olesen sagde ...

Ja, det er et noget forsimplet regnestykke!

Martin Petersen sagde ...

Hvad mangler der i ligningen, og hvad afholder eksempelvis dig fra at lave en sådan cd?

Søren Nielsen sagde ...

Martin, jeg er i gang med at stable en pøbel på benene, så fat pennen.

Meget apropos viser en gennemgang af samlingen, at eksempelvis optagelser fra hr. P. H. Olesens koncerter glimrer ved sit fravær...