lørdag, juli 24, 2010

Dette er anden gang, at The Handsome Family samler op fra gemmerne og pakker det pænt ind i et digipack-omslag, der som udgangspunkt kun kan købes fra deres hjemmeside og før og efter deres koncerter. Det er til tider mere kuriøst end kønt, men helt spild af tid er det ikke.

Undertitlen til Scattered er A Further Collection of Lost Demos, Orphaned Songs and Odd Covers og tjener i lige så høj grad som varebetegnelse som forlængelse af titlen. Titlen Scattered (spredt) kunne heller ikke være mere velvalgt, for der bliver virkelig skudt med spredehagl.

I den obskure ende af skalaen finder man numre som ”Claire Said” og ”Little Buddy”, der begge stammer fra den tidlige del af gruppens eksistens. Lyden er elendig, og stilen er milevidt fra, hvor The Handsome Family er i dag. Tænk dårlig grunge i en lydkvalitet, der vil få selv den mest hardcore garagerocker til at vrænge på næsen. Som et billede på, hvordan gruppen har bevæget sig, er de interessante, men det er vel at mærke et billede, man kun kigger på én gang. Fra samme periode finder man surfinstrumentalen ”Honcho”, der også bryder med den idé, man har om, hvordan The Handsome Family lyder, men som i modsætning til ovennævnte er et nummer, man vender tilbage til igen.

En stor del af pladen er fuld af coverversioner. Har man hang til engelske musikpresse, vil man kunne genkende flere af numrene fra de cd’er, der måned ud og måned ind er at finde påklistret forsiderne af Mojo og Uncut. Leonard Cohen, Bob Dylan og Beatles er alle repræsenteret på den konto, og især The Handsome Familys countryficerede fortolkning af ”Eleanor Rigby”, komplet med banjo, mandolin og melankoli, er en fornøjelse. Ud over ovenstående er der også sange indspillet af Jim Reeves, Hank Williams og et par traditionals, hvor Brett Sparks dybe vokal kommer til sin ret.

Demoer og alternative tag på senere udsendte sange fylder også op på pladen, sammen med et par sange, der tidligere har været udsendt i en anden anledning end The Handsome Familys officielle udgivelser. Et par numre, der gennem årene er blevet vejet og fundet for lette til at blive inkluderet på pladerne, men som i bagklogskabens tunge lys nu er at foretrække frem for de valgte, er også med.

Generelt holder numrene et højt niveau, men Scattered er skruet sammen uden hoved og hale og fremstår meget langt fra at være et samlet værk. Men i bider og uddrag er der guld at hente, for fortolkningerne leveres med stor tæft for mulighederne i de fortolkede sange, og deres eget materiale er bortset fra et par af numrene hentet tidligt i karrieren absolut på niveau med det, man finder på deres plader. Er man til The Handsome Family, er Scattered alle pengene værd, kender man dem ikke, så er det ikke her, man starter.

(Geigeranmeldelse, Handsome Family - Scattered)

Ingen kommentarer: