mandag, august 02, 2010

Kitsch og coverversioner, og så alligevel ikke. Amanda Palmer har grebet ukulelen og er dykket ned i Radioheads bagkatalog. Umiddelbart lyder det som et bud på en mission, man umuligt kan slippe godt fra, men resultatet er overraskende godt.

De skarpest optegnede øjenbryn i musikbranchen med en ukulele i hånden og en række fortolkninger af Radiohead på repertoiret lyder måske mest af alt som en syg joke sat i verden for at presse grænsen for, hvor kitschet musik egentlig kan gøres, men nej, overraskende nok så holder det hele vejen til banken. Amanda Palmer, af nogen kendt som en del af Dresden Dolls, af andre kendt som Neil Gaimans kæreste, leverer varen på Amanda Palmer Performs the Popular Hits of Radiohead on Her Magical Ukulele.

Det er de fem fortolkninger, der ikke er ”Creep”, der er hovedattraktionen, men er det downloadudgaven af pladen, man har fået fingre i, så må man desværre finde sig i, at ”Creep” optræder to gange, og at fortolkningerne ligesom originalen på forhånd trætter. Med fedtet skåret fra er der dog grund til begejstring, for med udelukkende vokal, ukulele og en smule piano udstiller Amanda Palmer med stor sikkerhed de kvaliteter i sangene, der har gjort Radiohead til det brand, de er i dag.

Alle sangene er tro mod deres forlæg, de skæve hug i ”Idioteque” er som skabt til at blive håndteret på en ukulele, ”High and Dry”, ”Fake Plastic Trees” og ”No Surprises” bliver alle indbydende underspillet, og ”Exit Music (For a Film)” bryder med konceptet og bliver drevet frem af piano, cello og hvis ukulelen er der et sted, så er den skjult for mine ører.

Amanda Palmer har drama i stemmen, og kontrasten til ukulelens tynde 'plinke, plinke'-lyde er stor, men det fungerer, og den umiddelbare begejstring, man føler, når man første gang hører Amanda Palmer Performs the Popular Hits of Radiohead on Her Magical Ukulele, fortager sig ikke. Til gengæld bliver man vedvarende bekræftet i, at det, der som udgangspunkt lyder som en åndssvag idé, egentlig slet ikke er så tosset endda.

(Geigeranmeldelse af Amanda Palmer Performs the Popular Hits of Radiohead on Her Magical Ukulele)

Ingen kommentarer: