Forbrugertip.
Chartreuse er uden tvivl den opdagelse, der har gjort størst glæde her på det seneste. Belgisk munkeøl er der alligevel ingen, der rigtigt gider længere, så hvorfor ikke drikke fransk munkelikør i stedet? Historien er som følger: Likøren var ukendt indtil 1848, da en gruppe officerer tilfældigt fik den at drikke under indkvartering på munkenes kloster i Voiron. Det gav sådan en efterspørgsel, at man 12 år senere måtte bygge et nyt destilleri i Fourvoirie. I 1903 blev munkene fordrevet fra Frankrig , og de fremstillede deres likør i Tarragona i Spanien, indtil de i 1931 på ny vendte tilbage. Chartreuse siges at indeholde 130+ krydderurter og er baseret på et manuskript af Marechal d'Estrées Pêre Chartreux fra 1605, der skulle garantere et langt og godt liv. Her i huset bruges den som after dinner drink. Likøren er i alkoholstyrke stærkere end både whisky og cognac, men mindre sprittet og langt mere blød og afrundet i smagen, dog med en imponerende eftersmag. Jeg har med succes serveret Chartreuse til folk, der ellers ikke gør sig i anden ren alkohol end Baileys.
1 kommentar:
Når jeg tænker på dig og øl eller alkohol, dukker minderne frem om dengang du serverede whiskey, der smagte af askebæger, og dengang vi holdt øl-blindsmagning og porteren smagte af askebæger. Når jeg har tænkt det, tænker jeg på den store flaske champagne, du havde med til nytår det ene år :)
Send en kommentar