torsdag, december 27, 2007
onsdag, december 26, 2007
tirsdag, december 25, 2007
mandag, december 24, 2007
lørdag, december 22, 2007
torsdag, december 20, 2007
onsdag, december 19, 2007
tirsdag, december 18, 2007
mandag, december 17, 2007
torsdag, december 13, 2007
onsdag, december 12, 2007
tirsdag, december 11, 2007
mandag, december 10, 2007
torsdag, december 06, 2007
onsdag, december 05, 2007
På forsiden af avisen forrige onsdag, var mit efternavn ved en fejl blevet stavet med ”d”. Det er ingen katastrofe, det er ikke noget, der gør det store og der er næppe nogen, der har gjort sig de store tanker derom. Egentlig kunne jeg lige så godt havde heddet Pedersen, for det gjorde min farmor og farfar, men da min far blev skrevet i kirkebogen kunne præsten åbenbart ikke stave, så derfor – Petersen.
Måske skal jeg ikke tro jeg er noget, bare fordi jeg hedder Petersen og ikke Pedersen, men ifølge Danmarks Statistik boede der pr. 1. januar 2007 hele 1334 mænd ved navn Martin Pedersen her i landet, men kun 585 ved navn Martin Petersen. I den henseende er vi en minoritet, i forhold til Pedersenerne. Året før var vi endda 611 ved navn Martin Petersen, så ikke nok med at jeg tilhører en minoritet, jeg tilhører også en uddøende race. Forsætter udviklingen på denne måde, så er vi væk om 22½ år. Det er hård kost, at finde ud af.
Måske skulle jeg stille mig som frontmand for en støttegruppe til bevarelsen af os. Eventuelt starte en lokalafdeling for de 17 vi (ifølge Krak) er her i byen og lade det sprede sig derfra. Så kan vi Google os frem til nye medlemmer. Måske jollerepræsentant i Jyllinge Sejlklub Martin Petersen har en interesse i vores fælles overlevelse, eller projektingenør hos F.L. Smidth i Valby Martin Petersen vil leve lidt længere. Det kunne være godt hvis forfatteren Martin Petersen kunne skrive noget, der kunne belyse vores problem, måske teknisk direktør i Vordingborg Kommune Martin Petersen har kontakter indenfor det offentlige vi kan bruge. Helt umuligt skulle det heller ikke være at opspore den Martin Petersen, der for nogle år tilbage overtog en lejlighed efter mig og skabte store postproblemer for os begge. Han var alligevel et par år yngre end mig, så jeg tvivler på at han vil stille sig tilfreds med at lyset bliver slukket for os om 22½ år.
Noget skal ske, ellers vil vores navn kun komme til at leve videre igennem diverse firmanavne rundt omkring, som rørproducenten Martin Petersen Company i Wisconsin, kunststofproducenten Martin Petersen GmbH i Tyskland, elinstallationsfirmaet Martin Petersen i Hvalsø eller optikeren Martin Petersen & Søn i Svendborg. Og det er ikke helt godt nok.
Måske skulle jeg bare selv komme i gang, med 22½ år tilbage burde jeg kunne nå, at efterlade mig et minde, en arv og ikke mindst et navn.tirsdag, december 04, 2007
mandag, december 03, 2007
søndag, december 02, 2007
Årets danske plade må blive Dragontears - 2000 Micrograms From Home, der samtidigt er den eneste danske plade fra i år, der holder fra ende til anden. Det er et psykedelisk mesterværk og pladen har været en drivkraft for at søge dybere ned i en genre, der ellers ligger mig fjernt.
Mouritz/Hørslev har lavet årest bedste dansksprogede plade og kunne egentlig snildt have løbet med prisen, men de to numre Jeg Drømte Jeg Var I (henholdsvis) København/New York, samt den fire minutter lange spilledåseafslutning på Hjemløs bryder pladens rytme og gør desværre pladen langt mindre homogen, end den kunne have været. Lise Westzynthius trækker med Siberian Mission igen i den rigtige retning. Det er et mere spraglet udspil end de foregående to plader har været, men samtidig fornemmer man en legelyst, der klart klæder hende. Læser man historien om nummeret Bechstein My Ass, så er det forståeligt, at nummeret er inkluderet på pladen, men samtidig deler nummeret pladen i to og havde optimalt været gemt væk som et skjult bonusspor. Olesen-Olesen byder ind med deres skilsmisseplade, der henrykker, skuffer og stadig overrasker. Jeg efterlyste i en anmeldelse for år tilbage, en fornyelse af deres musikalske udtryk og det kom der så med bruddet. Jeg har stadig ikke fået pladen helt ind endnu, det er en omstændig affære, at skulle lære noget så bekendt, at kende på en ny måde - der synes endda stadig, at være et stykke vej endnu. Olesen-Olesens bidrag Den Slags Fik Man Tæsk For Dengang I Min By til opsamlingen Hjemstavn, er dog i særklasse årets bedste dansksprogede nummer. Baby Woodrose får prisen for årets danske koncertnavn og samtidig er Chasing Rainbows også i toppen af årets danske udgivelser, selv om jeg havde håbet på mere. Den lander lidt uheldigt i en gråzone mellem klassisk Baby Woodrose og de mere udstenede sideprojekter Dragontears og Spids Nøgenhat, uden helt at formå at hverken rocke eller stene igennem. Raveonettes skal nævnes, Lust Lust Lust er umiddelbart deres hidtil bedste plade, men er ikke hørt nok endnu til, at kunne udløse yderligere kommentarer. Frodegruppen 40 leverer med John Danser Grøntsag årets danske single og er samtidig årets opdagelse. Piksvingeri Og Negerlege er om noget blevet soundtracket til dette efterår. Karmas genudgivelse af Moral - And Life Is.. er sammen med luksusudgaven af Love Shop - Go årest danske genudgivelser, der dog begge drypper malurt i bægeret - lp udgaven af And Life Is.. stod mig i 900,- og Bonusdiscen til Go rummer bl.a. Playtime Ep, som jeg betalte 540,- for. Min økonomiske situation er ikke længere til den slags samlerstolthed.
fredag, november 30, 2007
onsdag, november 28, 2007
tirsdag, november 27, 2007
-Det perfekte menneske?
mandag, november 26, 2007
søndag, november 25, 2007
lørdag, november 24, 2007
så er der også lidt til de visuelt orienterede.
torsdag, november 22, 2007
Det bedste ved Odense er, at byen ligger så dejligt centralt, når man skal et andet sted hen. Det argument er jeg før tyet til, når jeg forgæves har forsøgt at forklare venner og bekendte, hvad jeg egentlig laver her. For selv om jeg nu på sjette - syvende år residerer i Odense, så holder hovedparten af mine nærmeste til i det Københavnske, for længst flygtet fra den provins jeg stadig til daglig betræder.
Så sent som sidste vinter undersøgte jeg hvilke flugtruter og veje, der kunne føre mig derover, men foråret kom, og på en tur ud langs kanalen indså jeg, at København næppe vil forære mig hverken Syd- eller Nordhavnen som min egennyttige legeplads. Her har jeg havnen for mig selv, så snart dagen går mod aften. Og jeg har ingen lyst til at bytte den tilnærmelsesvis frie natur, der er her i udkanten af byen væk til gengæld for parker og anlæg.
At jeg så må acceptere de kulturelle begrænsninger, og manglende udfoldningsmuligheder man har her i byen, det er så dét offer, jeg må bringe. Alt i alt har jeg dog stillet mig nogenlunde tilfreds. For vel er Odense ikke København, men København er heller ikke Berlin, og Berlin er ikke New York og så fremdeles. Der vil altid være noget, der er større og bedre. Græsset vil altid være grønnere på den anden side, men så længe det fra tid til anden kan betrædes, begræder jeg ikke, at underskriften på min postadresse hedder 5000 Odense C.
Min udlængsel dækkes efter bedste økonomiske formåen, og når det sker, er min hjemve til at overskue. Tættere knyttet er jeg heller ikke til Odense. Det var tilfældighedernes spil, der bragte mig hertil, og hvis jeg en dag flytter væk, er det nok tilfældighederne, der er på spil igen. I mellemtiden, om det så bliver om 10, 20 eller 30 år, når jeg næppe at blive lokal – ligesom jeg ikke var lokal, dér hvor jeg kommer fra, og næppe bliver det dér, hvor jeg måske en dag flytter hen.
For helst bilder jeg mig ind, at jeg ikke helt hører nogen steder hjemme, andet end i byen. Om man går ned af en ny gade i hovedstaden, her eller i Hamborg kan være det samme, når man genkender gaden, på vejen tilbage vil det hele alligevel synes hjemmevant. Og parcelhuse, boligblokke og gågader er det samme, om man er i Odense eller Herning.
Når nu det er sådan, så er Odense fin nok, her midt i det hele.tirsdag, november 20, 2007
mandag, november 19, 2007
søndag, november 18, 2007
lørdag, november 17, 2007
Knud Sønderby - Tingene
fredag, november 16, 2007
onsdag, november 14, 2007
tirsdag, november 13, 2007
mandag, november 12, 2007
Billedeksempler 1 - 2 - 3 - 4 - 5.
søndag, november 11, 2007
fredag, november 09, 2007
torsdag, november 08, 2007
onsdag, november 07, 2007
mandag, november 05, 2007
Med ovennævnte plus singlerne Munich, Blood og All Sparks fra debutten The Back Back Room og den patosindsmurte førstesingle Smokers Outside The Hospital fra den seneste, burde der foreligge rig mulighed for en gedigen gang 1-2-3 fadølstristesse med reference til alle de rigtige navne fra det britiske. Det kunne blive så fint, så fint, så fint.
søndag, november 04, 2007
da jeg nærmer mig i november.
Som var det blade der havde fortrudt.
-Peter H. Olesen
december, januar, februar, marts, april
maj, juni , juli, august, september
oktober, november, november, november, november
-Henrik Nordbrandt
onsdag, oktober 31, 2007
lørdag, oktober 27, 2007
onsdag, oktober 24, 2007
tirsdag, oktober 23, 2007
torsdag, oktober 18, 2007
onsdag, oktober 17, 2007
tirsdag, oktober 16, 2007
mandag, oktober 15, 2007
søndag, oktober 14, 2007
lørdag, oktober 13, 2007
onsdag, oktober 10, 2007
Jeg bor privilegeret. Ikke at min lejlighed er noget særligt – men det er min udsigt. Fra min fjerde sal og den bakketop, den er placeret på, har jeg fra køkkenet et ugeneret udsyn ind over byen og i den anden side af huset, fra stuen, kan jeg kigge ud langs kanalen, over Hedviglundskoven og ud til Fynsværket, der, set herfra i de små to kilometers fugleflugt der er derud, stadig er så massiv en størrelse, at svaret på, hvor mange 60-wattspærer, det kan trække, langt må overgå den lille tabel. Jeg havde boet her et stykke tid, før det gik op for mig, at jeg fra min stue også har udsigt til Fredens Kirke på Skibhusvej, men sådan er det nu engang for mig. Oplysning fylder så meget mere end det gejstlige. Hvad der sker på Fynsværket og de kræfter, der bliver skabt og tæmmet derinde, er næppe noget, jeg nogensinde kommer til at forstå, men måske det alligevel er nemmere end at prøve at overskue stedets størrelse. Når jeg cykler derud forbi, så er turen hen langs bygningerne nærmest en rejse i sig selv og lige så langt, der er i vandret linje, lige så langt føles det som om, der er op til tagene og til de tre skorstenes udmundinger. Det ligger så uendeligt langt fra de billeder, jeg kan finde i vores familiealbum, fra da min farfar i 1950’erne og frem til det blev lukket i 1963 var elværksbestyrer på Stenstrup elværk. Jeg kan ikke forestille mig, at Fynsværket ville kunne styres af en enkelt mand og hans hjælper, hvad der var arbejdsbetingelserne dengang på det lille elværk, beliggende i et hus ikke meget større end en normal villa. Uden at forklejne min farfars indsats dengang, så er produktiviteten nok alligevel noget højere pr. mand nu, end den var for et halvt århundrede siden, selvom det måske har lydt af mere dengang. Min farfars hørelse var, da jeg nogle år senere kom til verden, mærket af, at han dagligt havde gået op og ned af maskinerne på værket. Stopper man i dag op ude ved Fynsværket, er alt, man kan høre, en svag summen derindefra. Jeg ved ikke længere hvor højt det lyder inden for murene, for det er de første 20 år siden jeg har været på rundtur derude. Egentlig vil jeg gerne se værket indefra igen, men så ville jeg skulle forholde mig til det jeg lærte i fysiktimerne for 15 år siden, hvis jeg da overhovedet kan finde den lærdom frem igen. Så er det nemmere at forblive i uvidenhed om, hvad der egentlig sker rent teknisk, når jeg klikker på lyskontakten i stuen, før jeg går hen til vinduet og kigger ud på Fynsværket.